MarktplaatsPijn & Venijn

Veilig handelen op Marktplaats. Nederlanders verhandelen al jaren hun spullen op Marktplaats. Meestal naar volle tevredenheid maar het gaat ook wel eens fout. Op MP komt het allemaal aan op goed vertrouwen. Marktplaats heeft geen beoordelingssysteem. Oplichters maken daar heel graag  lees verder

Kopen, verkopen,

zonder Marktplaats

Marktplaats, wie kent de site niet? Je kan het is zo gek niet bedenken of het is te koop en wordt gezocht op  Marktplaats. Betekent dit ook dat er geen ruimte is voor andere partijen naast Marktplaats? Veel kopers en verkopers zitten min-of-meer vastgebakken aan Marktplaats. Dat is jammer, want er is zoveel meer.

Er zijn markten waar specialisme belangrijk is, noem bijvoorbeeld ; huizen, kunst, auto-occasions, IT-stuf. Op Marktplaats staan veel laptops te koop, heel veel zelfs. Maar door de aanwezigheid van Tweakers.net is Marktplaats hier geen marktleider.  Focus en dienstbaarheid gericht op één doelgroep, daar draait het om.

Zomaar wat alternatieven …. om je spullen te (ver)kopen.

Kunst & design

kunstveiling.nl
Mooie presentatie met goede zoekfunctie. Open en eerlijk.  “Een vertrouwd adres” en dat klopt, de pay-off zegt genoeg.

catawiki.nl
Wekelijkse veilingen met bijzondere objecten

cazou.nl
Redelijk nieuw en er is steeds meer te vinden. Cazou maakt de verkoper erg gemakkelijk en geeft zekerheid aan de koper. Ze volgen de trackingcode van je bestelling. Nadat het pakketje bij de koper is afgeleverd krijgt de verkoper betaald.

poppintags.nl
Inlogen met je Facebook account. Het kopen gaat snel en gemakkelijk. Met iDeal betalen is een verademing.

Laptops, PC’s, Games, Consoles, Smartphones, Drones, Camera’s & whatever electronics

tweakers.net
Super site. Nieuws, reviews en tips samen met vraag & aanbod. Van de verkopers zie precies wat er eerder is verkocht. Ook van elke verkoper een⭐⭐ beoordeling door kopers. Lezen is weten, dat maakt de kans dat je het schip in gaat een heel stuk kleiner.

tweedehands.net
In de schaduw van het grote Marktplaats. Meer aanbod dan je verwacht én het plaatsen van advertenties is gratis.

Allerlei, van alles en nog wat

? speurders.nl.
Gratis adverteren. Dik de grootste concurrent van MP, maandelijks meer dan 2.4 miljoen unieke bezoekers.

? tweedehands.net
In de schaduw van het grote Marktplaats. Meer aanbod dan je verwacht én het plaatsen van advertenties is 100% gratis.

? marktplaza.nl
Klein maar fijn. Hier kom je verrassende voordeeltjes tegen.

❤️ gratisaftehalen.nl
De naam zegt genoeg. Ach …. aardig, toch.

? qoop.nl
Een site voor verzamelaars en hobbyisten. Presentatie bric-à-brac style. Je blijft je verbazen.

? aanbodpagina.nl
Gezellig. Hier zijn koopjes te halen.

? marktnet.nl
Een absolute aanrader. Wat een leuke website! Veel recente advertenties en geen gedateerde meuk. Natuurlijk is het adverteren gratis.

⚪ 2dehands.nl / tweedehands.nl / 2dehands.be /
kapaza.nl / secondemain.fr / 2ememain.be
Éen pot nat, allemaal eBay. Precies zoals Marktplaats. Uhhh … ik heb er niks mee.

Kleding & schoenen

unitedwardrobe.com
Erg leuk. Mooie presentatie, fijne zoek en selectie mogelijkheden en vooral veilig! United Wardrobe betaalt de verkoper niet uit voordat jij het product ontvangen hebt.

cazou.nl
Redelijk nieuw en er is steeds meer te vinden. Cazou maakt de verkoper erg gemakkelijk en geeft zekerheid aan de koper. Ze volgen de trackingcode van je bestelling. Nadat het pakketje bij de koper is afgeleverd krijgt de verkoper betaald.

poppintags.nl
Inlogen met je Facebook account. Het kopen gaat snel en gemakkelijk. Met iDeal betalen is een verademing.

Auto/motor — verkopen

autoscout24.nl/auto-verkopen (*
Het plaatsen van verkoopadvertenties kan gratis en verloopt gemakkelijk en lekker snel. Bij de gratis advertentie mag je 15 foto’s plaatsen. De looptijd is onbeperkt.

autotrack.nl/auto-verkopen (*
Netjes, gemakkelijk, snel en kan gratis.

speurders.nl/autoverkopen (*
Snel en gratis via een advertentie op Speurders.nl. Hier zit je goed. Je auto te koop aanbieden op Speurders.nl is altijd gratis

(* Zelf online verkopen lijkt gemakkelijker dan het is. Onderschat het niet. Zodra je  op “plaats advertentie” hebt geklikt loopt je mailbox vol met berichten van vage types. Uiteindelijk maak je een telefonische afspraak met ene “Peter”, daarna komen er wat figuren aan de deur die wel erg duidelijk geen “Peter” heten. Het bod dat je per mail kreeg zijn ze vergeten en is slechts het begin van de onderhandeling.

? autovendi.nl De beoordelingen van gebruikers zijn positief. Men biedt gemak,  duidelijkheid en “geen gedoe”. Daar valt zeker iets voor te zeggen, zelf via Marktplaats etc. een auto verkopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

wijkopenautos.nl
Mnnn … valt mee. Na invoeren van kenteken, km-stand en (fake)mailadres krijg je direct een prijs in beeld. meteenautoverkopen.nl idem … maar vermelden/geven je een lagere marktprijs.

Occasion auto/motor — kopen

autoscout24.nl
Ben je op zoek naar een auto? Kijk dan zeker even op deze website. Veel, heel veel aanbod van handelaren/dealers en ook particulieren. Zoek je een specifiek model dan is het re regelen dat je het nieuwe aanbod per e-mail ontvangt.

mobile.de
Voor de snuffelaars die zoeken naar een leuke deal is het handig om hier eens rond te kijken. Er is een beperkt aanbod van NL handelaren. Duitse auto’s, vooral van particulieren, zijn vaak erg aantrekkelijk geprijsd. Importeren is écht gemakkelijk te regelen, zie o.a. importautos.nl

speurders.nl
Hier is veel te vinden. Ruime keus en eenvoudig zoeken naar je nieuwe occasion.

gebruikteauto.nl
Ze scoren “Website van het jaar 2017”, het is mij echter een godsraadsel hoe ze dat geregeld hebben. De site is irritantttt trrrrraa….aaa….aa..ggg. Query’s lopen niet lekker en het staat stijf van de advertenties.

autokopen.nl
Leuke website. Snel en gemakkelijk zoeken. Het aanbod is niet giga maar toch vaak voldoende keus.

Auto-onderdelen — zoeken+vinden

onderdelenzoeker.nl of de onderdelenlijn.nl
Gewoon …. lekker safe, je spulletjes rechtstreeks bestellen bij hardwerkende mensen die hun zaakjes netjes afhandelen.

Fiets nieuw of gebruikt

fietskeus.nl
Ziet er wel redelijk strak uit. Zoeken is gedoe maar … er zijn leuke koopjes te vinden.

Tickets — kopen/verkopen

ticketswap.nl
Mijn number 1. Gecontroleerde verkopers, geen woekerprijzen. Eerlijke business. Als je eenmaal weet hoe het hier werkt, dan laat je je niet meer naaien door een Marktplaatsverkoper.

viagogo.nl
Verrassend leuk en internationaal. Zoek je een ticket voor Burning Man? Hier heb je misschien kans om te scoren. Stijve prijzen, dat wel.

tickettack.nl
Voor wie weet wat ie wil is het zoeken prima te doen. Zomaar wat rondstruinen gaat nogal moeizaam. Gecontroleerde verkopers, geen woekerprijzen.

 

Aangifte doen? JA of NEE?

Volgens onderzoek van het CBS doen slachtoffers van criminaliteit steeds vaker geen aangifte. Een zorgelijke ontwikkeling. Veel criminaliteit blijft voor de politie buiten beeld. De aangiftebereidheid, zoals het ambtelijk wordt genoemd, loopt terug.
Gelukkig zie we bij NepWekker een iets ander plaatje. Dagelijks ontvangen we hier één of meer meldingen van oplichting. Bijna de helft van de melders (43,7%) geeft aan dat er ook bij de Politie aangifte is gedaan.   lees verder

Beter dan Marktplaats ?

?Auto’s?? Art & design? Electronics? Kunst? Kleding? PC⌨ Allerlei? Verkoop-je-auto? Occasions??? Auto-onderdelen⚙? Fiets??‍♀️?? Tickets? Meuk? Game-stuf?? Laptop? Schoenen?? Kaartjes?

Kaartjes kopen via Marktplaats, een soort van Russisch Roulette. Twee, drie keer gaat het goed en dan als het je net-niet uitkomt, hang je. Dan ben je je poen kwijt of… ook leuk, sta je voor een gesloten deur.  lees verder

Zoek je het telefoonnummer van ‘n Marktplaats oplichter?

Op deze site draait het om bankrekeningnummers. Het IBAN van een oplichter zetten we zo snel mogelijk online. Een IBAN is altijd gekoppeld aan een BSN. Het is niet eenvoudig maar uiteindelijk kom je daarmee bij een mens van vlees en bloed. Zoeken op namen, telefoonnummer of mailadressen heeft weinig zin.
Oplichters zijn erg bedreven in het verzinnen van vertrouwenwekkende (NL) namen.  lees verder

Politie : Er zijn geen meldingen.

politie-geen-meldingenEr zijn geen meldingen” dat lees ik op politie.nl na het invoeren van een IBAN rekeningnummer. Wat zou het toch mooi zijn als je daarop kon vertrouwen. …. Helaas … helaas … het ligt net even anders.
Sinds 2006 bestaat de mogelijkheid om bij politie.nl digitaal aangifte te doen van internetoplichting. Ook is het mogelijk om te checken of er aangiftes lopen rond specifieke IBAN nummers. De gehanteerde procedure is echter dat er pas een waarschuwing wordt afgegeven indien er 3 of MEER aangiftes zijn ontvangen.  lees verder

Stadskanaal, Tegelen, Goes, Kerkrade, Den Helder, Nooitgedacht of Kweeniewaar.

Oplichters zijn handig in de keuze van de woonplaats bij hun nep-account. Na wat zoeken, zie je op Marktplaats een erg leuk aanbod. Een vrijwel nooit gebruikte SONOS. Hij mag weg voor een kwart van de nieuw prijs, want “muziek is niet zo ons ding”.   Helaas woont de “verkoper” in Stadskanaal, Tegelen, Goes, Kerkrade, Den Helder, Nooitgedacht of Godweetwaar. Natuurlijk wil die aardige verkoper de SONOS wel naar je verzenden; “Ja, maak het geld maar over, dan stuur ik je de Track&Trace.”  lees verder

Fake e-mailadres. Niet al te moeilijk.

Internet oplichten start met een fake e-mailadres. Natuurlijk gratis en liefst één die de binnenkomende mail doorstuurt en/of met ’n POP3/IMAP mogelijkheid. Zo’n fake mailadres wordt aangemaakt onder een fake gebruikersnaam. Niet al te moeilijk. Het enige waar oplichters nogal eens mee worstelen is het onthouden en uit elkaar houden van alle fantasie namen en verzinsels.  lees verder

100% dodelijk voor kakkerlakken

kill-kakkerlakIn Duitsland had men in de jaren na de tweede wereldoorlog een flink probleem met het bestrijden van ongedierte. Een krantenadvertentie beloofde destijds de ultieme oplossing bij het verdelgen van kakkerlakken; “100% dodelijk voor kakkerlakken. Gegarandeerd”. De advertentie had veel succes. Talloze lezers plaatsten een bestelling en betaalden een fors bedrag op voorhand.
 lees verder

ING & Internetoplichting

ING-ScreenshotZaterdag 18 mei is Kassa van de VARA uitvoerig ingegaan op de uiterst lakse houding van ING jegens de gedupeerden van internetoplichting. Vanzelfsprekend was ING uitgenodigd om in de studio zaken toe te lichten en enkele vragen te beantwoorden. ING weigerde echter alle medewerking aan het programma. Tot mijn verbazing zag ik dat er de dag voorafgaande aan de uitzending een persbericht de wereld in was gezonden; “Verscherpt beleid ING inzake Internetoplichting”.  lees verder