100% dodelijk voor kakkerlakken

In Duitsland had men in de jaren na de tweede wereldoorlog een flink probleem met het bestrijden van ongedierte. Een krantenadvertentie beloofde destijds de ultieme oplossing bij het verdelgen van kakkerlakken; “100% dodelijk voor kakkerlakken. Gegarandeerd”. De advertentie had veel succes. Talloze lezers plaatsten een bestelling en betaalden een fors bedrag op voorhand.
Zoals beloofd ontving men na enige tijd een postpakket met de bestelde kakkerlak killer. Tot grote verrassing van de ontvangers kwam er uit het pakket slechts een eenvoudige, kleine hamer te voorschijn. Het valt te begrijpen dat men zich belazerd voelde, vooral omdat er een aanzienlijk bedrag op voorhand was betaald.

Uiteindelijk kwam het tot een rechtszaak. De leverancier toonde bij zijn verweer theatraal een potje met levende kakkerlakken. Hij opende het potje en nam een van de kakkerlakken tussen duim en wijsvinger. Vervolgens pakte hij het geleverde hamertje en gaf de kakkerlak een ferme tik op zijn kop. “Kijk”, sprak hij tot de rechter, “100% dodelijk voor kakkerlakken. Ik heb precies geleverd wat in de advertentie is beloofd.”

Een verhaal uit de oude doos. Het is me bijgebleven omdat het duidelijk maakt dat een klant/koper altijd voorzichtig moet zijn. De écht handige hufters zijn vrijwel ongrijpbaar. Het zijn zakelijke slimmeriken die mensen een poot uitdraaien en daarmee weg komen.

Besef dat u zelf verantwoordelijk bent, kijk uit!