Katvanger gezocht!

Zoekt u op internet naar een leuke bijverdienste of thuiswerk? Staat u ingeschreven op een vacaturesite? Dan kunt u per email haast onweerstaanbare aanbiedingen verwachten.Zoekt u op internet naar een leuke bijverdienste of thuiswerk? Staat u ingeschreven op een vacaturesite? Dan kunt u per email haast onweerstaanbare aanbiedingen verwachten. Internetoplichters beloven enorme bedragen voor slechts enkele uurtjes werk per week.

Geschikte katvangers zijn schaars. Cybercriminelen zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe katvangers.  Criminelen gebruiken een katvanger om zelf buiten schot te blijven. De oplichter opent bijvoorbeeld een fake-webshop en zoekt een stroman die zijn bankrekening wil laten misbruiken voor het doorsluizen van het vooruit betaalde geld.

Hoe herkent u het zoeken naar een katvanger?

  • Het eerste contact loopt via een gratis banen site of via een gratis rubriek op een advertentie site. Of u krijgt zomaar een onverwacht aanbod via een spam-mailtje.
  • Men doet zich voor als een vaag internationaal bedrijf, geen controleerbare details en erg weinig informatie.
  • Kromme taal, veel standaard zinnen. Matig Engels/Nederlands met soms vreemde taalfouden.
  • Het is een fuik. Men kiest voor een stapsgewijze aanpak. Er wordt gevraagd om het toezenden van een CV en soms zelfs het overmaken van een klein bedrag. Daardoor wordt het steeds moeilijker om nee te zeggen en het contact te verbreken.
  • Uiteindelijk wil de internetcrimineel de vrije beschikking hebben over de bankrekening van de katvanger. Men wil een bankrekening “tijdelijk” huren of lenen en belooft daarvoor een riante beloning.

De slimme zakkenvullers blijven zelf op de achtergrond en worden slechts zelden gepakt. Soms lukt dat wel, vooral als er een enorm aantal aangiftes is gedaan wil justitie er weleens werk van maken. In dat geval worden er forse celstraffen uitgedeeld.

De katvanger neemt een zeer groot risico en is vrijwel altijd het haasje. Naam, adres en BSN zijn gekoppeld aan de bankrekening waarmee mensen zijn opgelicht. Voor justitie is de katvanger een medeplichtige en er is weinig begrip voor zielige “wist ik nie” verhalen. De katvanger is aansprakelijk en zal de gedupeerden moeten terugbetalen.

Geef uw bankrekening nooit uit handen – ook al staat daar een leuke vergoeding tegenover. Uw bankrekening is uw verantwoordelijkheid. Wanneer u deze uitleent, verhuurt of anderen  toegang verleent, zal deze worden misbruikt voor criminele activiteiten (bijvoorbeeld voor het ontvangen van geld verkregen door internetoplichting). Wanneer dat gebeurt bent u zelf ook schuldig aan een strafbaar feit.