Marktplaats maakt het oplichters te gemakkelijk

Marktplaats maakt het oplichters te gemakkelijkHet aanmaken van een extra Marktplaats account is zeldzaam eenvoudig. Benodigd zijn alleen een “verzin maar wat” naam en een tijdelijk/fake/gratis e-mailadres. Van de ingevoerde gegevens wordt alleen het e-mailadres geverifieerd, je moet daar eventjes op een linkje klikken. That’s it; een fake mailadres is alles wat je nodig hebt en bij MP ben je welkom.

Bij MP geen:
Verplicht telefoonnummer met SMS verificatie.
Ja inderdaad, de zekerheid door het koppelen van een account aan een (uniek) telefoonnummer is beperkt. Maar toch, oplichters moeten dan voor elk nieuw account een nieuwe simkaart regelen. Dat is dan toch weer een stapje extra.

Bij MP geen:
Verkoper reviews. Bij Bol.com, Amazone en eBay kan je voorafgaand aan je aankoop lezen wat de ervaringen zijn van de eerdere kopers. Oplichters en malafide handelaren wordt het dan toch wat moeilijker gemaakt.

Bij MP geen:
Koppeling naar een Facebook-account. En waarom niet? Is het zo vreemd dat je als koper even wilt checken met wie je te doen hebt, voordat je je geld overmaakt?

Bij MP geen:
Verificatie op IP-adres. Nu kan een oplichter een onbeperkt aantal MP-accountjes met leuke aanbiedingen beheren vanaf één werkplek.

Bij MP geen:
Koppeling van de verkoper aan een bankrekening of Paypal-account. Het is zo eenvoudig maar het gebeurt niet.

Dagelijks worden mensen oplicht via Marktplaats en alles blijft bij het oude. Ze doen niets, werkelijk niets. Men vindt met het wel best zo.