Slachtoffer van internetoplichting? Doe aangifte!

Opgelicht? Aangifte doen is belangrijk. Alleen zo heeft de Politie een goed beeld van de omvang van het probleem.

Een aangifte is snel te regelen en het is belangrijk. Verwacht geen hulp, denk ook niet dat je via die weg ooit je geld zal terugzien. Helaas pindakaas; weg=weg. Wil je echter dat cybercriminaliteit en internet-oplichters worden aangepakt. Dan is het van belang dat de politie een duidelijk beeld heeft van de ernst en omvang van deze criminaliteit. Doe aangifte! Heb je al een DigiD, dan is in een paar minuten geregeld. Klik: POLITIE.NL
Volgens onderzoek van het CBS doen slachtoffers van criminaliteit steeds vaker geen aangifte. Een zorgelijke ontwikkeling. Veel criminaliteit blijft daardoor voor de politie buiten beeld. De aangiftebereidheid, zoals het ambtelijk wordt genoemd, loopt terug. Melding van oplichting en aangifte gedaan
Gelukkig zie we bij NepWekker.nl een iets ander plaatje. Dagelijks ontvangen we hier één of meer meldingen van oplichting. Bijna de helft van de melders (43,7%) geeft aan dat er ook bij de Politie aangifte is gedaan. Ook bij de voorgaande jaren zien we dat aandeel, 46% deed aangifte in 2016. Ja, de melders bij Nepwekker.nl dat zijn de slachtoffers die actie ondernemen en het er niet bij laten zitten. Met een melding op onze website zijn het rekeningnummer, IBAN en zo mogelijk het 06-nr van de oplichter snel in Google. Een dikke waarschuwing voor nieuwe slachtoffers en daar is de oplichter goed ziek van.

100% dodelijk voor kakkerlakken

In Duitsland had men in de jaren na de tweede wereldoorlog een flink probleem met het bestrijden van ongedierte. Een krantenadvertentie beloofde destijds de ultieme oplossing bij het verdelgen van kakkerlakken; “100% dodelijk voor kakkerlakken. Gegarandeerd”. De advertentie had veel succes. Talloze lezers plaatsten een bestelling en betaalden een fors bedrag op voorhand.
 lees verder

Kopen, verkopen, zonder Marktplaats

Marktplaats, wie kent de site niet? Je kan het is zo gek niet bedenken of het is te koop en wordt gezocht op  Marktplaats. Betekent dit ook dat er geen ruimte is voor andere partijen naast Marktplaats? Veel kopers en verkopers zitten min-of-meer vastgebakken aan Marktplaats. Dat is jammer, want er is zoveel meer.

Er zijn markten waar specialisme belangrijk is, noem bijvoorbeeld ; huizen, kunst, auto-occasions, IT-stuf. Op Marktplaats staan veel laptops te koop, heel veel zelfs. Maar door de aanwezigheid van Tweakers.net is Marktplaats hier geen marktleider.  Focus en dienstbaarheid gericht op één doelgroep, daar draait het om.

Zomaar wat alternatieven …. om je spullen te (ver)kopen.

Kunst & design

kunstveiling.nl
Mooie presentatie met goede zoekfunctie. Open en eerlijk.  “Een vertrouwd adres” en dat klopt, de pay-off zegt genoeg.

catawiki.nl
Wekelijkse veilingen met bijzondere objecten

cazou.nl
Redelijk nieuw en er is steeds meer te vinden. Cazou maakt de verkoper erg gemakkelijk en geeft zekerheid aan de koper. Ze volgen de trackingcode van je bestelling. Nadat het pakketje bij de koper is afgeleverd krijgt de verkoper betaald.

poppintags.nl
Inlogen met je Facebook account. Het kopen gaat snel en gemakkelijk. Met iDeal betalen is een verademing.

Laptops, PC’s, Games, Consoles, Smartphones, Drones, Camera’s & whatever electronics

tweakers.net
Super site. Nieuws, reviews en tips samen met vraag & aanbod. Van de verkopers zie precies wat er eerder is verkocht. Ook van elke verkoper een⭐⭐ beoordeling door kopers. Lezen is weten, dat maakt de kans dat je het schip in gaat een heel stuk kleiner.

tweedehands.net
In de schaduw van het grote Marktplaats. Meer aanbod dan je verwacht én het plaatsen van advertenties is gratis.

Allerlei, van alles en nog wat

⭐ speurders.nl.
Gratis adverteren. Dik de grootste concurrent van MP, maandelijks meer dan 2.4 miljoen unieke bezoekers.

⭐ tweedehands.net
In de schaduw van het grote Marktplaats. Meer aanbod dan je verwacht én het plaatsen van advertenties is 100% gratis.

⭐ marktplaza.nl
Klein maar fijn. Hier kom je verrassende voordeeltjes tegen.

❤️ gratisaftehalen.nl
De naam zegt genoeg. Ach …. aardig, toch.

⭐ qoop.nl
Een site voor verzamelaars en hobbyisten. Presentatie bric-à-brac style. Je blijft je verbazen.

⭐ aanbodpagina.nl
Gezellig. Hier zijn koopjes te halen.

⭐ marktnet.nl
Een absolute aanrader. Wat een leuke website! Veel recente advertenties en geen gedateerde meuk. Natuurlijk is het adverteren gratis.

⚫ 2dehands.nl / tweedehands.nl / 2dehands.be /
kapaza.nl / secondemain.fr / 2ememain.be
Éen pot nat, allemaal eBay. Precies zoals Marktplaats. Uhhh … ik heb er niks mee.

Kleding & schoenen

unitedwardrobe.com
Erg leuk. Mooie presentatie, fijne zoek en selectie mogelijkheden en vooral veilig! United Wardrobe betaalt de verkoper niet uit voordat jij het product ontvangen hebt.

cazou.nl
Redelijk nieuw en er is steeds meer te vinden. Cazou maakt de verkoper erg gemakkelijk en geeft zekerheid aan de koper. Ze volgen de trackingcode van je bestelling. Nadat het pakketje bij de koper is afgeleverd krijgt de verkoper betaald.

poppintags.nl
Inlogen met je Facebook account. Het kopen gaat snel en gemakkelijk. Met iDeal betalen is een verademing.

Auto/motor — verkopen

autoscout24.nl/auto-verkopen (*
Het plaatsen van verkoopadvertenties kan gratis en verloopt gemakkelijk en lekker snel. Bij de gratis advertentie mag je 15 foto’s plaatsen. De looptijd is onbeperkt.

autotrack.nl/auto-verkopen (*
Netjes, gemakkelijk, snel en kan gratis.

speurders.nl/autoverkopen (*
Snel en gratis via een advertentie op Speurders.nl. Hier zit je goed. Je auto te koop aanbieden op Speurders.nl is altijd gratis

(* Zelf online verkopen lijkt gemakkelijker dan het is. Onderschat het niet. Zodra je  op “plaats advertentie” hebt geklikt loopt je mailbox vol met berichten van vage types. Uiteindelijk maak je een telefonische afspraak met ene “Peter”, daarna komen er wat figuren aan de deur die wel erg duidelijk geen “Peter” heten. Het bod dat je per mail kreeg zijn ze vergeten en is slechts het begin van de onderhandeling.

⭐ autovendi.nl De beoordelingen van gebruikers zijn positief. Men biedt gemak,  duidelijkheid en “geen gedoe”. Daar valt zeker iets voor te zeggen, zelf via Marktplaats etc. een auto verkopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

ikwilvanmijnautoaf.nl
Mnnn … valt mee. Na invoeren van kenteken, km-stand en (fake)mailadres krijg je direct een prijs in beeld. meteenautoverkopen.nl idem … maar vermelden/geven je een lagere marktprijs.

Occasion auto/motor — kopen

autoscout24.nl
Ben je op zoek naar een auto? Kijk dan zeker even op deze website. Veel, heel veel aanbod van handelaren/dealers en ook particulieren. Zoek je een specifiek model dan is het re regelen dat je het nieuwe aanbod per e-mail ontvangt.

mobile.de
Voor de snuffelaars die zoeken naar een leuke deal is het handig om hier eens rond te kijken. Er is een beperkt aanbod van NL handelaren. Duitse auto’s, vooral van particulieren, zijn vaak erg aantrekkelijk geprijsd. Importeren is écht gemakkelijk te regelen, zie o.a. importautos.nl

speurders.nl
Hier is veel te vinden. Ruime keus en eenvoudig zoeken naar je nieuwe occasion.

gebruikteauto.nl
Ze scoren “Website van het jaar 2017”, het is mij echter een godsraadsel hoe ze dat geregeld hebben. De site is irritantttt trrrrraa….aaa….aa..ggg. Query’s lopen niet lekker en het staat stijf van de advertenties.

autokopen.nl
Leuke website. Snel en gemakkelijk zoeken. Het aanbod is niet giga maar toch vaak voldoende keus.

Auto-onderdelen — zoeken+vinden

onderdelenzoeker.nl of de onderdelenlijn.nl
Gewoon …. lekker safe, je spulletjes rechtstreeks bestellen bij hardwerkende mensen die hun zaakjes netjes afhandelen.

Fiets nieuw of gebruikt

fietskeus.nl
Ziet er wel redelijk strak uit. Zoeken is gedoe maar … er zijn leuke koopjes te vinden.

Tickets — kopen/verkopen

ticketswap.nl
Mijn number 1. Gecontroleerde verkopers, geen woekerprijzen. Eerlijke business. Als je eenmaal weet hoe het hier werkt, dan laat je je niet meer naaien door een Marktplaatsverkoper.

viagogo.nl
Verrassend leuk en internationaal. Zoek je een ticket voor Burning Man? Hier heb je misschien kans om te scoren. Stijve prijzen, dat wel.

tickettack.nl
Voor wie weet wat ie wil is het zoeken prima te doen. Zomaar wat rondstruinen gaat nogal moeizaam. Gecontroleerde verkopers, geen woekerprijzen.

 

Stadskanaal, Tegelen, Goes, Kerkrade, Den Helder, Nooitgedacht of Kweeniewaar.

Marktplaats-DangerzoneOplichters zijn handig in de keuze van de woonplaats bij hun nep-account. Na wat zoeken, zie je op Marktplaats een erg leuk aanbod. Een vrijwel nooit gebruikte SONOS. Hij mag weg voor een kwart van de nieuw prijs, want “muziek is niet zo ons ding”.   Helaas woont de “verkoper” in Stadskanaal, Tegelen, Goes, Kerkrade, Den Helder, Nooitgedacht of Godweetwaar. Natuurlijk wil die aardige verkoper de SONOS wel naar je verzenden; “Ja, maak het geld maar over, dan stuur ik je de Track&Trace.”  lees verder

Internetoplichting Blacklist

Controleren gaat gemakkelijk en snel.

  • Check een IBAN, bijv. NL80INGB0653408331 (geen spaties)
  • Een 06nummer of een deel van een IBAN mag ook bijv. 225882
  • Gebruik geen spaties, streepjes of punten en komma’s
  • Krijg je met een Tikkie of een BUNQ-betaalverzoek? Check dan de IBAN+06 van de eindontvanger!
  • Zoeken op NAAM is vrijwel zinloos. Oplichters gebruiken allerlei namen.

< ?php _ex( ‘Search for:’, ‘label’, ‘albinomouse’ ); ?>

Marktplaats, Pijn & Venijn

Veilig handelen op Marktplaats. Nederlanders verhandelen al jaren hun spullen op Marktplaats. Meestal naar volle tevredenheid maar het gaat ook wel eens fout. Op MP komt het allemaal aan op goed vertrouwen. Marktplaats heeft geen beoordelingssysteem. Oplichters maken daar heel graag misbruik van. Zelfs als je heel goed oplet kan je nog het schip in gaan. Hier wat alarm signalen:

WhatsApp

Het kan gebeuren dat de verkoper vrijwel direct naar je telefoonnummer informeert. Hij/zij wil alleen verder praten via WhatsApp. Een heel fout signaal. Duidelijker kan je het niet krijgen. Dit gaat niet goed aflopen.

Te mooi/goedkoop

Je plaatst een bod en warempel na wat gesputter gaat de verkoper akkoord.

’n Uithoek

Net wat te ver om op te halen. Ooit woonde de oplichters zogenaamd op een van de waddeneilanden maar dat werd te herkenbaar. Nu zijn Maastricht, Goes, Zeewolde en Callantsoog populair.

Al jaren actief

De vermelding van het aantal jaren actief is niet waterdicht. Accounts worden gehackt en er bestaat een handel in oude Marktplaats accounts.

Uniek

Laat je niet gek maken. Niets is uniek, er komen zeker vergelijkbare en meer betrouwbare koopkansen voorbij.

iDEAL

Een via MP verzonden iDeal betaalverzoek geeft de verkoper nog meer anonimiteit. Het lijkt OK maar er zit geen enkele garantie achter. Als het fout loopt heb je betaald naar een vage tussenrekening van ING-iDeal en aan iemand met een fantasienaam. Echt kansloos om je geld ooit terug te halen.

Gevraagd

Het plaatsen van een gevraagd/gezocht advertentie is een perfecte manier om je geld kwijt te raken. Ongetwijfeld krijg je razendsnel een reactie. Precies wat je zoekt maar helaas net aan de andere kant van Nederland.

Slechts één/twee advertenties

Een oplichter is een luie hond. De kans dat je gepakt wordt door een verkoper die 20-30 advertenties online heeft staan is niet zo groot.

Tijdrekken

Traagheid en tijdrekken is een fout signaal. Er is netjes betaald en vervolgens word je met allerlei k*#-smoesjes aan het lijntje gehouden. De vertraging is in het belang van de oplichter. Zolang er geen aangifte is gedaan en er geen waarschuwing bij Google verschijnt, kan hij/zij lekker z’n gang gaan.

Die meisje

Krom en gebrekkig nederlands. De/het, deze/dat/die, het is maar moeilijk moeilijk.
Natuurlijk … ’t ken goed gaan ……

Tickets

’n Advies, kort en goed: Koop GEEN tickets op Marktplaats. Nooit!

Kopietje paspoort?Fotootje rijbewijs?

Stuur nooit een kopie van je ID naar een koper/verkoper. Ook niet naar die “aardige” mevrouw die je dwarsfluit wil kopen voor een mooie prijs. Let op: ID fraude is niet niks. Andere mensen worden daarna opgelicht door iemand die jouw naam misbruikt. Leg dan maar ‘ns uit dat jij het niet was.

 

Fake e-mailadres. Niet al te moeilijk.

fake email adress aanmaken is niet zo moeilijkInternet oplichten start met een fake e-mailadres. Natuurlijk gratis en liefst één die de binnenkomende mail doorstuurt en/of met ’n POP3/IMAP mogelijkheid. Zo’n fake mailadres wordt aangemaakt onder een fake gebruikersnaam. Niet al te moeilijk. Het enige waar oplichters nogal eens mee worstelen is het onthouden en uit elkaar houden van alle fantasie namen en verzinsels.  lees verder

Katvanger gezocht!

Zoekt u op internet naar een leuke bijverdienste of thuiswerk? Staat u ingeschreven op een vacaturesite? Dan kunt u per email haast onweerstaanbare aanbiedingen verwachten.Zoekt u op internet naar een leuke bijverdienste of thuiswerk? Staat u ingeschreven op een vacaturesite? Dan kunt u per email haast onweerstaanbare aanbiedingen verwachten. Internetoplichters beloven enorme bedragen voor slechts enkele uurtjes werk per week.

 lees verder

Politie : Er zijn geen meldingen.

Wanneer politie.nl al één of twee aangiftes heeft ontvangen antwoorden ze nog steeds met de geruststellende boodschap “Er zijn geen meldingen”.Er zijn geen meldingen” dat lees ik op politie.nl na het invoeren van een IBAN rekeningnummer. Wat zou het toch mooi zijn als je daarop kon vertrouwen. …. Helaas … helaas … het ligt net even anders.
Sinds 2006 bestaat de mogelijkheid om bij politie.nl digitaal aangifte te doen van internetoplichting. Ook is het mogelijk om te checken of er aangiftes lopen rond specifieke IBAN nummers. De gehanteerde procedure is echter dat er pas een waarschuwing wordt afgegeven indien er 3 of MEER aangiftes zijn ontvangen.  lees verder

Marktplaats maakt het oplichters te gemakkelijk

Marktplaats maakt het oplichters te gemakkelijkHet aanmaken van een extra Marktplaats account is zeldzaam eenvoudig. Benodigd zijn alleen een “verzin maar wat” naam en een tijdelijk/fake/gratis e-mailadres. Van de ingevoerde gegevens wordt alleen het e-mailadres geverifieerd, je moet daar eventjes op een linkje klikken. That’s it; een fake mailadres is alles wat je nodig hebt en bij MP ben je welkom.  lees verder